Kvinna med solglasögon

Välj rätt solglasögon baserat på din ansiktsform

Publicerad av

Att välja rätt solglasögon är inte bara en fråga om att skydda dina ögon mot solens skadliga strålar utan också att komplettera din personliga stil. Här är några tips för att hitta de perfekta solglasögonen som både passar din ansiktsform och förstärker din outfit.

Känn din ansiktsform

Det första steget för att hitta rätt solglasögon är att förstå din ansiktsform. Det finns vanligtvis sex huvudtyper av ansiktsformer: rund, oval, hjärtformad, fyrkantig, diamantformad och rektangulär. Att välja solglasögon som kompletterar din ansiktsform kan göra stor skillnad i hur bra de passar och ser ut på dig.

  • Rund ansiktsform: Välj solglasögon med skarpa och vinklade linjer som kan ge ansiktet en mer definierad form, såsom fyrkantiga eller rektangulära bågar.
  • Oval ansiktsform: Nästan alla typer av solglasögon passar till en oval ansiktsform, men försök att välja proportionerade bågar som inte överväldigar ditt ansikte.
  • Hjärtformad ansiktsform: Prova solglasögon med bredare nedre delar eller rundade former för att balansera den bredare pannan och smalare käklinjen.
  • Fyrkantig ansiktsform: Välj solglasögon som mjukar upp ansiktsdragen, såsom ovala eller runda bågar, för att motverka de skarpa linjerna i ansiktet.
  • Diamantformad ansiktsform: Solglasögon med breda bågar eller detaljer på övre delen kan passa bra för att balansera de bredare kinderna och smalare pannan.
  • Rektangulär ansiktsform: Runda eller ovala solglasögon kan hjälpa till att förkorta ansiktet och ge en mer harmonisk proportion.

Välj rätt färg och ton

När du har bestämt dig för rätt bågform är det också viktigt att överväga färgen och tonen på solglasögonen. Mörka färger som svart, brunt eller mörkgrå är klassiska val som passar till det mesta och ger ett tidlöst utseende. Om du vill sticka ut kan du välja solglasögon med färgglada bågar eller spegelglas. För en mer avslappnad look kan solglasögon med transparenta eller pastellfärgade bågar vara ett bra alternativ.

Kvalitet och UV-skydd

När du köper solglasögon är det viktigt att välja ett par som erbjuder tillräckligt med UV-skydd. Se efter märkningen UV400, vilket betyder att solglasögonen blockerar upp till 100% av både UVA- och UVB-strålar. Kvaliteten på glasögonen och bågarna är också viktigt för hållbarheten och komforten. Investera i ett par solglasögon från välkända varumärken eller optiker för att säkerställa att du får både stil och skydd.

Kvinna med solglasögon på stranden

Komplettera din personliga stil

Slutligen, se till att dina solglasögon kompletterar din personliga stil och det tillfälle du ska använda dem för. Ett par klassiska pilotglasögon kan vara perfekta för en avslappnad helg, medan större och mer dramatiska cat-eye solglasögon kan vara det ultimata tillbehöret för en kväll ute. Tänk på din dagliga garderob och välj ett par solglasögon som passar både din personliga stil och livsstil.

Att välja rätt solglasögon handlar inte bara om att se bra ut utan också om att skydda dina ögon och förbättra din synkomfort. Med rätt solglasögon kan du både uttrycka din stil och ta hand om din hälsa. Så ta dig tid att välja rätt par och njut av att bära dem som ett stilfullt tillbehör oavsett säsong!