Prova ölsorter – Så funkar det

Publicerad av

En bra start för den som vill veta mer om öl är att gå på en ölprovning, du får lära dig om ölets historia och provsmaka en bredd av olika ölsorter. Under ca två timmar guidar en riktig ölkännare dig igenom provsmakningen och ölets historia.

Ofta gör mer kunskap om ett ämne att du tycker än bättre om det. Det gäller ofta även öl, på en ölprovning kan du hitta nya favoriter och lära dig mer om de sorter du redan har upptäckt tidigare.

Så går en ölprovning till

Alla som är med på en ölprovning måste ha fyllt 20år, men du måste inte älska öl innan du kommer. Guidens entusiasm och kunskap kommer att få dig att hitta nya dimensioner i drycken som ger dig en större förståelse och ofta en större kärlek till den.

Ni samlas och får en liten historielektion om ölets historia och bredd och därefter kommer ni att tilldelas ett antal olika sorter att testa. Tillsammans provsmakar ni och delar med er av de olika smakupplevelserna som ni känner.

Olika sorters öl

Ni kommer att få smaka öl i olika grupper, det finns en mängd olika sorters öl som alla har sina karakteristiska drag. Ljusa veteöl, mörk ale och trendiga IPA är några av de ölsorter som du kan komma att få smaka på. Beroende på vilka öler som kommer presenteras för dig kan du hitta toner av surdegsbröd, limeskal eller kåda.

Få ut det mesta ur provsmakningen

Se till att ha ätit något lättare innan provsmakningen, det är inte optimalt att vara jättehungrig eller proppmätt. Var nykter, alkohol kan göra att det är svårare att känna de subtila tonerna i smakerna. Du kommer att få massor av fakta, ta med dig papper och penna och skriv ned intressant fakta och dina upplevelser av de olika ölerna som du får smaka på.