tårta

Tårtoblat – några tips på vägen

Publicerad av

Bara fantasin sätter gränserna för vad som är möjligt när det gäller att skapa tårtor med personlig prägel. En rolig valmöjlighet är att använda sig av tårtoblat, ett ark av mestadels socker, på vilket det skrivs ut en bild med ätbar färg.  Här följer några tips inför tårtskapandet med oblat:

Att tänka på vid bildvalet

Oavsett om tårtan är avsedd för ett barnkalas eller årsmöte för motorfantaster, är tårtoblat en uppskattad utsmyckning som pryder största delen av tårtans ovansida. Vid bildvalet är det viktigt att tänka på följande:

  • Välj för tillfället – kanske självklart, men fundera lite kring vad som uppskattas.
  • Upplösning – bilden bör ha så hög upplösning som möjligt för bästa slutresultat.
  • Beskärning – formatet på oblaten kan beskära bilden, så tänk på att anpassa detta.

Tårtans form avgör storlek och format

När bildvalet är slutfört kommer nästa steg. Det består i att välja hur stor oblat som önskas och hur formatet, fyrkantigt eller runt, påverkar bilden. Vanligtvis väljer man en rund oblat till en rund tårta och en fyrkantig oblat till en fyrkantig tårta, men kreativiteten bestämmer naturligtvis.

Generellt erbjuds tre till fyra standardstorlekar på både runda och fyrkantiga hos återförsäljarna. Säkerställ att tårtans storlek matchar, annars kan det bli en tråkig överraskning senare.

Leverans, hållbarhet och oblatmontering

Bilden skrivs ut på en oblat, vacuumförpackas och skickas sedan med posten. Leveranstiden brukar variera från en till tre arbetsdagar. Risken är minimal att den blir gammal under leveransen, eftersom hållbarheten i rumstemperatur är ungefär tre månader. Läs dock på instruktionerna vad som gäller.

När det gäller montering av oblaten brukar en beskrivning ingå från återförsäljaren, men det är tämligen enkelt och här följer några allmänna råd:

  • Vänta in i det sista – montera just innan servering, annars kan oblaten dra upp vätska.
  • Fuktigt underlag – är tårtans ovansida fuktig limmas oblaten automatiskt fast, men bilden kan förstöras om den får ligga där för länge. Tänk på att montering ska ske maximalt en timme före servering.
  • Torrt underlag – inte samma problem med att bilden kan bli fuktskadad, men för att få oblaten att fästa på tårtan kan man pensla lite gelatin eller vatten på underlaget.
  • Dölj kanterna – det är snyggt att dölja oblatens kanter med spritsad grädde, kräm, bananer eller godis. Det får den att smälta ihop med tårtan på ett läckert sätt.

Källa: Bildtårta.se